Metalurji Bölüm Hakkında
Misyon:
Metalurji ve Malzeme alanında eğitim veren, çağdaş kültür ve değerlere sahip, toplumsal değerleri göz önüne alarak ön lisans düzeyinde eğitim vererek toplumumuza katkıda bulunmaktır.
Vizyon:
Toplumsal değerlere sahip çağdaş, analitik düşünme yetisinde, takım çalışmasına yatkın, problemleri çözme yaklaşımına sahip, çevre ve toplum bilinci olan, kurum ve kuruluşlarda başarı ile görev alabilecek mezunlar yetiştirmek.
Program Tarihçesi:
Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Aliağa yerleşkesinde 2010-2011 yılında eğitime başlamak üzere, sanayici desteği de alınarak Metalurji programının örgün öğretim olarak açılması için YÖK‘ten onay alınmıştır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılından itibaren ise YÖK’ün almış olduğu karar ile “Aliağa Meslek Yüksekokulu” bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir.
Program Profili:
Metalurji programında iki yıl süreli ön lisans eğitimi verilmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler “Metalurji Teknikeri” ünvanı almaktadırlar. Metalurji Programı; çalışma alanındaki görevi itibariyle, üst düzey yönetici ve/veya mühendis ile usta, işçi veya teknisyen arasında bulunan, teknik ara eleman yetiştirme programıdır.
Programın eğitim amaçları:
1- Öğrencinin üretim, imalat, savunma, enerji ve ulaşım gibi öncelikli alanlarda metalurji ve malzeme ile ilgili sistemlerin işletilmesi, iyileştirilmesi ve yeni ürün geliştirilmesi ile ilgili sorumluluklar alması.
2- Ast ve üstleri ile etkin yazılı ve sözlü iletişim kurmasıdır.
Eğitim Uygulama Alanı ve Program Olanakları
Programımızda dersler iki kadrolu öğretim görevlisi, ihtiyaç dahilinde merkez kampüs ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından görevlendirilen öğretim görevlileri tarafından verilmektedir. Programımız bünyesinde bir adet makine atölyesi, bir adet kaynak atölyesi, bir adet teknik resim sınıfı ve bir adet bilgisayar destekli çizim sınıfı bulunmaktadır.
İstihdam Olanakları
1-Kamu kurum ve kuruluşlarına ait makine atölye ve işletmelerinde
2-Fabrikaların üretim, atölye ve laboratuvarlarında
3-Metalurji alanında proje üreten ve taahhüt işi yapan firmalarda
Üst Derece Programlarına Geçiş:
Metalurji Programından mezun kişilerin, Mühendislik Fakültelerinin Cevher Hazırlama Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans diploması almaları mümkündür.
Program Çıktıları
1 Makine resmini okuyan, makine elemanlarının resimlerini kurallarına uygun şekilde geleneksel yöntemlerle veya bilgisayarla çizen,
2 Talaşlı ve Talaşsız İmalat yöntemlerini bilen,
3 Metalurji alanında ölçme ve kalite kontrol işlemlerini bilen
4 Malzemeyi tanıyıp, ısıl işlemi bilen, imalat için uygun malzemeyi seçebilen
5 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
6 Malzemelerin statik ve dinamik değişkenlerine göre dayanımlarını hesaplayan,
7 Malzemenin mikro yapısını gerekli metotları kullanarak inceleyebilir, yorumlayabilir.
8 Malzeme özelliklerinin tespitinde kullanılan tahribatlı ve tahribatsız malzeme muayene yöntemlerinin bilir
9 Malzeme türlerini tanır, üretim yöntemlerini bilir.
10 Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı Yörenin ve ülkenin ekonomik ve sosyal yapısının gelişimine katkıda bulunmak amacı ile eğitimi üretim içinde gerçekleştirerek mesleki bilgi ve beceriye sahip, gelişen teknolojileri kullanabilen değişimlere uyum gösterebilen, araştırmacı ve üretken metalurji teknikerleri yetiştirmek.
11 İş sağlığı ve güvenliği, meslek etiği ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
12 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
13 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
14 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.